Project Description
Landgoed Middachten | Oostparterre
Tot enkele jaren terug was het grote lege grasveld van de Oostparterre niet in balans met de fraai bewaard gebleven historische tuinaanleg elders in de kasteeltuin. De restauratie van de parterre, een lang gekoesterde wens van de familie, startte in 2017. Ter voorbereiding van het project is er uitgebreid historisch onderzoek gedaan, waarbij een interessante ontwikkelingsgeschiedenis tevoorschijn kwam. In 2018 is door Peter Verhoeff een ontwerp en restauratieplan opgesteld. In mei 2020 is de herstelde Oostparterre opgeleverd.
De rijksbeschermde tuinaanleg van Middachten kenmerkt zich door drie eeuwen tuingeschiedenis. De contour en hoofdindeling van de tuin dateert uit de 17e eeuw. In de 19e eeuw kende de tuin binnen het 17e-eeuwse kader van lanen en grachten, een aanleg in landschapsstijl. Omstreeks 1900 is de tuin geheel opnieuw ingericht in neobarokstijl, waarin verschillende bomen uit de aanleg in landschapsstijl werden ingepast. De drie ontwikkelingsperioden zijn alle in de huidige situatie herkenbaar. Daarbij is de laatste periode, de ingrijpende herinrichting in neobarokstijl, de meest bepalende periode voor de huidige verschijningsvorm van de historische tuinaanleg. In de jaren ’60 werd de Oostparterre ontruimd om het groenbeheer te vereenvoudigen. Sindsdien ontbrak aan de Oostparterre de specifieke verfijnde ruimtelijke en horticulturele identiteit die kenmerkend is voor de andere ‘tuinkamers’ in de tuin van Middachten. Niet voor niets werd de parterre ook wel ‘het voetbalveld’ genoemd.
Voor de restauratie van de Oostparterre werd nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de centrale beheervisie van landgoed Middachten. Belangrijke pijlers waren: het erfgoedkarakter, de bewoonde sfeer, en het zorgvuldig inpassen van (noodzakelijke) vernieuwing. Bij de herinrichting van de Oostparterre en omgeving is ervoor gekozen de hoofdopzet van de tuinaanleg met de parterre uit het eerste decennium van de 20e eeuw te herstellen. Deze hoofdopzet of raamwerk vormt de omlijsting van de parterre. Omlijsting, bijvoorbeeld door middel van lage hagen en taluds, is belangrijke stijlfiguur in een neobarokke tuinaanleg en komt ook voor in andere, beter bewaarde delen in de tuin van Middachten. De uitvoeringstekening uit 1908 en de vele historische foto’s vormden een solide onderbouwing voor dit deel van het project. Tijdens de restauratie zijn de bewaard gebleven authentieke zandstenen ‘wangen’ langs de hellingbanen weer op hun oorspronkelijke plek teruggeplaatst.
Opdrachtgever: Stichting Kasteel Middachten
Locatie: De Steeg, Gelderland
Jaartal: 2017 tot 2020
Rapportage: hier te downloaden