Oranjerieën in Nederland

Studie over de geschiedenis, de ontwikkeling en het behoud van oranjerieën en haar cultuur

Nieuws

  • Van noord naar oost
    13 maart 2023

    Na de opstart van het inventarisatieproject Oranjerieën in Nederland in 2022 zijn wij verheugd mede te delen dat verscheidene fondsen en stichtingen ons project een warm hart toedragen en dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een extra bijdrage heeft toegekend. Dit betekent dat wij deze maand weer van start gaan met de inventarisatiebezoeken. Na Friesland, Groningen en Drenthe leggen wij in 2023 de focus op de inventarisatie van Overijssel, Gelderland en Utrecht. De inventarisatie van Erik Geytenbeek uit 1991 hebben wij al kunnen uitbreiden met zo’n 80 oranjerieën. De teller staat reeds op circa 170 oranjerieën. Tips zijn te allen tijde welkom!
    Met de publicatie wordt kennis over de historie, het gebruik en de architectuur van oranjerieën gratis voor een breed publiek beschikbaar gesteld: er wordt een boek vormgegeven dat op een speciaal daartoe ontworpen website in zijn geheel doorzocht kan worden (gratis) en na de lancering op de website als gedrukt exemplaar besteld kan worden (tegen kostprijs en zonder winstoogmerk). Is uw fonds/organisatie of bent u als particulier donateur geïnteresseerd in de herziene uitgave van Oranjerieën in Nederland en draagt u dit project een warm hart toe, dan is uw financiële bijdrage van harte welkom. Tegenover uw bijdrage staat uiteraard (of desgewenst) een naamsvermelding in het boek en op de website. Uw bijdrage kan fiscaal aftrekbaar zijn. Neemt u hiervoor contact op via oranjerie@stichtinginarcadie.nl.

  • Wachten op het zonnetje
    26 september 2022

    Nu het natte seizoen is begonnen en de herfstbladeren in het rondvliegen, hebben de kuipplanten het weer meer te verduren met minder zonlicht en veel regen. Zolang de kluiten niet een enorme hoeveelheid regen krijgen te verduren en de vorst voorlopig nog op zich laat wachten, kunnen de planten nog even genieten van de buitenlucht. De bezoeken aan en het fotograferen van de oranjerieën zullen wij weer oppakken, wanneer het voorjaarszonnetje tevoorschijn komt. In het najaar zullen wij ons richten op de fondsenwerving om de publicatie te kunnen realiseren. Met de publicatie wordt kennis over de historie, het gebruik en de architectuur van oranjerieën gratis voor een breed publiek beschikbaar gesteld: er wordt een boek vormgegeven dat op een speciaal daartoe ontworpen website in zijn geheel doorzocht kan worden. Op deze manier komt de kennis gratis beschikbaar via internet. Bezoekers kunnen na de lancering op de website intekenen voor een gedrukt exemplaar, dat wordt aangeboden tegen kostprijs en zonder winstoogmerk. De Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft reeds een bedrag toegekend en staat geheel achter het initiatief.

  • We zijn van start!
    20 mei 2022

    In februari konden we verheugd mededelen dat wij van start waren gegaan met het inventarisatieproject naar oranjerieën in Nederland. Inmiddels is het project opgezet en hebben we de inventarisatie van Erik Geytenbeek uit 1991 al kunnen uitbreiden met zo’n 80 oranjerieën. De teller staat reeds op circa 170 oranjerieën. Daarnaast hebben de eerste bezoeken plaatsgevonden aan buitenplaatsen, landgoederen, parken en dergelijke waar nog een oranjerie staat. De huidige functies lopen uiteen van oranjerie tot café en van kantoor tot woonhuis of zelfs hotel. We laten ons onderweg verrassen en komen op plekken, die we nog niet eerder hebben bezocht en ontmoeten eigenaren en beheerders, die we al kenden of niet eerder zijn tegengekomen. Met dank aan onze bevlogen stagiaire zijn de bezoeken aan Noord-Nederland voor nu afgerond en zijn de oranjerieën in Friesland, Groningen en Drenthe onderzocht en beschreven. Wij houden ons nog voorbehouden op eventuele aanvullingen aan de voorlopige lijst. Wij houden u via onze website op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent het project.

  • Nieuw inventarisatieproject
    1 februari 2022

    Wij zijn verheugd te kunnen mededelen dat wij, in het verlengde van Kassen in Nederland (Amersfoort 2019), het inventarisatieproject naar oranjerieën in Nederland hebben opgestart. Het projectplan is rond en het Comité van Aanbeveling is opgezet. Het startpunt voor het onderzoek is het in 1991 uitgegeven Oranjerieeën in Nederland van Erik Geytenbeek, die tevens betrokken is bij het project. Dit nieuwe meerjarenproject omhelst een onderzoek naar de geschiedenis, de ontwikkeling en het behoud van oranjerieën en haar cultuur. Ook zal aandacht worden besteed aan restauratie, herbestemming en reconstructie van oranjerieën. Er heeft zich een stagiaire van de Universiteit Utrecht bij ons aangediend, die het project zal opzetten en zich de komende maanden zal verdiepen in de ontwikkelingsgeschiedenis van de oranjerieën in Noord-Nederland. In het verlengde van haar stage schrijft zij een scriptie over historische verwarmingstechnieken in oranjerieën. Binnenkort zullen de eerste oranjerieën worden bezocht. Wij houden u via onze website op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omtrent het project.